Mitä homeopatia on
Homeopatia on hellävarainen ja tehokas hoitomuoto, joka stimuloi ihmisen oman puolustusjärjestelmän tautia tai vaivaa vastaan. Homeopaattista hoitoa voi yleensä käyttää samanaikaisesti perinteisen terveydenhuollon rinnalla.
Homeopatian perustajana pidetään saksalaista lääkäriä Samuel Hahnemannia (1755–1843). Homeopatia on näin ollen parisataa vuotta vanha hoitomuoto, joka edelleen toimii samojen lainalaisuuksien periaatteella. Alkuperäisestä aineesta, joka on yleensä peräisin kasvikunnasta, eläinkunnasta tai mineraaleista, saadaan tarkalla potensoimismenetelmällä sen parantumiseen vaikuttavat voimat aktivoitua. Lääkeainekokeessa terveille henkilöille tiettyjä oireita tuottava lääke auttaa parantamaan sairaalta henkilöltä samankaltaiset oireet. Homeopaattisia lääkkeitä ei tarvitse poistaa markkinoilta sen takia, että käytössä olisi ilmennyt vakavia haittavaikutuksia, vaan samat lääkkeet auttavat ja ovat turvallisia vuodesta ja vuosisadasta toiseen. Homeopaattiset lääkkeet ovat Fimean (ent. Lääkelaitos) hyväksymiä ja valvomia, EU:n virallistamia lääkkeitä. Ne eivät ole yrttivalmisteita tai vitamiineja.
Homeopatia on tunnettu ympäri maailmaa, ja Euroopassakin on tuhansia homeopatiaa potilastyössään käyttäviä lääkäreitä. Noin 29 % EU:n kansalaisista käyttää homeopatiaa. Monissa maissa on homeopaattisia poliklinikoita, sairaaloita, yliopistotasoista homeopaatin koulutusta sekä homeopaatin ammatilla virallinen asema.
Homeopatialla voidaan hoitaa hyvin monenlaisia vaivoja, sekä fyysisesti että psyykkisesti painottuneita. Korvatulehdukset, koliikit, migreenit, astmat, jännitykset, paniikkihäiriöt, keuhkoputkentulehdukset, revähdykset, poskiontelotulehdukset, unettomuus, nenäverenvuodot, ihottumat, kuukautishäiriöt jne. ovat yleisiä syitä hakeutua homeopaatin vastaanotolle. Homeopatia voi antaa avun lukuisiin erilaisiin ongelmiin. Ammattitaitoinen ja vastuuntuntoinen homeopaatti ohjaa asiakkaansa myös lääkärin luo, jos näkee siihen tarvetta.
Homeopaatin vastaanotolla hoidetaan ihmistä kokonaisuudessaan, ei vain erillistä oiretta tai sairautta. Homeopaatti suhtautuu potilaaseen kunnioittavasti, eikä vähättele tai mitätöi hänen vaivojaan, joista hän kärsii. Homeopaatin pyrkimys on aina, että potilas tulee nähdyksi ja kuulluksi sellaisena kuin on. Vain tämän pyrkimyksen toteutuessa voi hoito onnistua erinomaisesti.
Pidempiaikaisen vaivan ollessa kyseessä käydään ”varsinaisten” vaivojen lisäksi läpi potilaan sairaushistoriaa, merkittäviä elämäntapahtumia sekä hänen tapaansa kokea ja reagoida asioihin laajemmin katsottuna. Kartoitetaan säätilojen, vuorokausi- ja vuosirytmin vaikutukset henkilön vointiin, nukkuminen, ruokamieltymykset ja -vastenmielisyydet, elämää rajoittavat pelot tai iloa tuottavat asiat jne. Homeopaattinen hoito perustuu näin ollen potilaan ja homeopaatin yhteistyöhön. Haastattelussa muodostuneen, ihmistä laajasti kuvaavan kokonaisuuden perusteella homeopaatti valitsee hoidettavalle henkilölle yksilöllisesti juuri hänelle sopivan homeopaattisen lääkkeen. Samankaltaisiin vaivoihin voi eri henkilöillä auttaa eri homeopaattinen lääke. Hoidon kulkua seurataan tarkasti uusintakäynneillä tai puhelimitse. Niin kuin lääkkeen valitseminen, myös paraneminen tapahtuu yksilöllisesti. Eri henkilöt voivat reagoida eri tavoin homeopaattiseen hoitoon. Tämän vuoksi seuranta on aina tärkeää ja oleellinen osa hoitoa. Sen aikana päätetään lääkeaineen, annostelun ja potenssin jatkosta. Kaikki esille tulleet tiedot ovat luottamuksellisia, homeopaatilla on vaitiolovelvollisuus.
Akuuteissa vaivoissa pitäydytään senhetkisissä oireissa, eikä niiden hoitamiseksi tarvita yhtä syvällistä tietoa potilaan kokonaiskuvasta kuin kroonisten vaivojen hoidossa.